bilde av en hel hylle med zulukurver fra savannen interiør - fairtrade og bærekraftig interiør

Savannens aller første afrikanske kurver

Den aller først savannen-kurven ble kjøpt i en grøft.

På en feriereise i Sør-Afrika i 2007 kjøpe Hildegunn i Savannen Interiør sin aller første afrikanske kurv. En Zulukurv med vakkert geometrisk mønster i beige, brunt og sort. Den aller første afrikanske kurven skulle bli starten på interiøreventyret Savannen.no.

Kurven ble kjøpt direkte av damen som hadde flettet den – i en grøft langs veien. Grøften lå ved en ganske stille landevei – så salget gikk ikke akkurat unna. Det var rett og slett for få turister langs veiene.

Det er en egen robust kraft og skjønnhet i en ekte afrikansk Zulukurv

En ‘kjærlighet ved første blikk-kurv

Hos Hildegunn skapte kurven kjærlighet ved først blikk!

Denne følelsen ble ytterligere forsterket da hun fikk den i hendene! Så god den var å holde i! Og så godt som den luktet! Hildegunn, som var vant til kurver kjøpt i Norge, ble også forbauset over den solide og faste kvaliteten!

Zulukurven fikk stå til pynt på hotellrommet og Hildegunn var stadig borte og kjente på den. Holdt den i hendene. Kjente den gode lukten, den solide kvaliteten, den behagelige overflaten og beundret de flott formene og proporsjonene.

Savannen.no startet med en Zulukurv kjøpt i en veigrøft i Sør-Afrika. Siden har Savannen blitt til et lite eventyr. Ikke minst for kvinnene som fletter de vakre kurvene!

Noen dager senere tok de reisen til et lokalt marked ute på landsbygda. Nå hadde Hildegunn fått øynene opp for hvilken interiørskatt de afrikanske kurvene faktisk var.

Flere afrikanske kurver ble kjøpt og praten med kvinnene som solgte dem kom i gang. Praten gikk med armer, grimaser og mye latter – uten noe felles språk, unntatt en felles kjærlighet til de håndlagde afrikanske kurvene.

Det kjennes godt når feriekjøpet passer inn hjemme i Norge. Så godt kjentes det for Hildegunn i Savannen at det ble til en levevei – for hundrevis av kvinner i Aftika og for Hildegunn fra Norge.

Hildegunn lærte at kvinnene fletter kurver som et nedarvet håndverk. De fletter kurver mens ungene leker, mens maten putrer, mens mennene er av gårde på jobb. I Afrika ser du svært sjelden en kvinne som bare sitter stille uten å gjøre noe.

Tanken om å hjelpe disse kvinnene til å øke salget sitt var nærliggende og kom ganske fort:

  • Å kjøpe kurver – direkte av kvinnene som fletter dem – men i mye større stil.
  • Også dele gleden av de vakre kurvene med flere interiør-entusiaster hjemme i Norge.
  • Å bidra til å gi noen afrikanske kvinner en mer forutsigbar fremtid.

Og dermed var et lite frø sådd. Frøet vokste og ble til Savannen.no og hvordan det utviklet seg er en artig historie som du kan lese mer om her!

Dette er en annen type kurver fra Savannen Interiør;
Kumbakurver fra Senegal finnes i flere farger, mønster og størrelser.